Applicatie ‘Vreemdelingen’ wijst zichzelf uit dankzij intelligente leidraad

De samenwerking tussen Remmicom en Cipal Schaubroeck in het domein Burgerzaken werpt haar eerste vruchten af. Zo is er nu ‘Vreemdelingen’, een gloednieuwe applicatie. Voor deze applicatie keken we samen naar het aanbod op de markt en de wensen van onze klanten.

Onze ontwikkelaars stelden een proof of concept op en toetsten daarvan de haalbaarheid en de relevantie. Ze hebben sterk ingezet op het verbeteren en vernieuwen van de applicatie. Dat is onder meer te merken aan de ergonomie en uitstraling: werken met deze module is aangenaam omdat het scherm rustiger is ingericht dan vroeger. 

De vreemdelingenwetgeving is complex en ze verandert voortdurend. Dat maakt het niet voor iedereen gemakkelijk er meteen zijn weg in te vinden. Om dat probleem op te vangen, hebben we in de module ‘Vreemdelingen’ een intelligente leidraad ingebouwd. De leidraad gidst de gebruikers van de applicatie en reikt hen kapstokken voor procedures en bewerkingen aan. Bovendien hebben we ‘Vreemdelingen’ zo opgebouwd dat wijzigingen in de vreemdelingenwetgeving vlot in dit pakket kunnen opgenomen worden. 

We werkten voor de ontwikkeling van deze module samen met een aantal pilootgemeenten. Zij kregen als eerste het pakket in handen om te testen. Dankzij hun feedback waren we in staat een continu verbeteringsproces van inhoud en functionaliteiten op gang te brengen.

Twee infosessies bewijzen nut van ‘Vreemdelingen’


Tijdens twee infosessies werd de applicatie ‘Vreemdelingen’ voorgesteld aan geïnteresseerde gemeenten. Er was grote aandacht voor de intelligente leidraad: de applicatie zet automatisch de vereiste documenten klaar in functie van de procedure. Daardoor kunnen medewerkers met een minder doorgedreven kennis van de vreemdelingenwetgeving ook vlot een dossier samenstellen. Vooral voor gemeenten die minder expertise over het onderwerp in huis hebben, is dat een nuttige steun in de rug.

“De intelligente leidraad gidst de gebruikers van de applicatie en reikt hen kapstokken voor procedures en bewerkingen aan.”

05/11/2019