De verkiezingen 2018 komen eraan

Ook dit jaar is Remmicom druk in de weer met de voorbereiding van de lokale verkiezingen 2018. Welke documenten en bestanden stellen we tot uw beschikking? En hoe stellen we ze samen? Kijk mee achter de schermen, van kiezerslijst tot kieswijk.

In zijn dertigjarig bestaan heeft Remmicom ondertussen heel wat verkiezingen op zijn palmares staan. Voor 2018 leveren we de volgende documenten:

  • De kiezerslijsten worden tegenwoordig digitaal bezorgd. Toch duikt geregeld de vraag op om ze zoals vroeger ook op papier aan te leveren. Het dikke boek met de kiezerslijsten kan een handig werkmiddel zijn om snel gegevens te raadplegen.
  • Per stembureau zijn er twee aanstippingslijsten nodig. De bijzitters kruisen daarop de naam aan van elke kiezer die het bureau binnenkomt. Aan de hand van deze lijsten kan achteraf gecontroleerd worden wie niet is komen opdagen. 
  • Voor elk stembureau is een lijst met mogelijke bijzitters nodig. Remmicom maakt een selectie op willekeurige basis. Per stembureau gaat de bijzitterslijst naar de voorzitter van het stembureau, die daaruit een eerste selectie maakt en kandidaten aanschrijft.
  • Het omvangrijkste werk van Remmicom zijn de oproepingskaarten. Elke kiezer krijgt een gepersonaliseerde oproepingskaart met vermelding van het kiesbureau toegestuurd.

Nieuwe module: Verkiezingen.net

Gemeentebesturen die geen klant zijn bij Remmicom halen de ‘extractie’ van de kiesgegevens uit het Rijksregisterbestand. Is een gemeentebestuur wel klant, dan krijgt het die gegevens via de nieuwe module Verkiezingen.net. De lijsten met de kiezers moeten iedereen bevatten die op 14 oktober 18 jaar én kiesgerechtigd is. Ze zijn ofwel alfabetisch (per familienaam) of
geografisch (per straat) beschikbaar.

In Verkiezingen.net is het mogelijk een indeling per kieswijk te maken, wat interessant én nodig is als bijvoorbeeld in één straat de bewoners van de ene kant tot een verschillende kieswijk behoren dan de bewoners aan de andere kant. Ook voor het aanpassen, samenvoegen of splitsen van kieswijken én voor wijzigingen in adressen of benamingen van kiesbureaus is de nieuwe module erg handig.

Kortom, dankzij de module Verkiezingen.net verloopt alles veel gebruiksvriendelijker. Ze oogt als een Windows-applicatie en past perfect onder de paraplu van Bevolking.net.

Verkiezingen.net is een bijkomende module.

  • 1 augustus: afsluitdatum voor de gegevens, daarna nog enkele weken tijd om aanpassingen uit te voeren
  • 18 augustus: Rijksregister sluit de gegevens af, extracties worden gemaakt en met één druk op de knop wordt alles geprint
  • Daarna: regelmatige updates van de bevolkingsgegevens (personen die overleden zijn uit de kieslijsten schrappen)

Opleidingssessies Verkiezingen.net

16/07/2018